április 22, 2014

Betonovecz


Makovecz Imre szektahívei egyik leggyakoribb állítása néhai Mesterükről és iskolájáról, hogy "beton nélkül is tud építeni, organikus anyagokból, fából-földből építkezik". A szektahitekre jellemző módon ennek sincs sok köze a valósághoz. A Puskás Akadémia - Pancho Aréna nyers betonfelületei az (ál)"organikus" iskola régi hagyományát folytatják.

Betonrács mögé került magyar falu


A frissen átadott felcsúti rituális Fociszentély, "Orbán Piramisa" a köznyelvben a "Makovecz-stadion" névre hallgat, maga Orbán is így emlegeti, ahogy udvartartása egyéb tagjai is.

Schmitt Pál: Egy stadion is lehet szentély
"Részesei lehetünk egy álom megvalósulásának, Makovecz Imre álmának, aki szerint nemcsak templom és iskola lehet szentély, hanem egy stadion is – mondta a Pancho Aréna megnyitása alkalmából elmondott avatóbeszédében Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja hétfőn Felcsúton"
A szerzőséghez fűződő mítosz keretében a mester mellszobrot is kapott a Szentély előtt, a képen épp a református püspök áldja meg a stadiont:


A ténynek, hogy a gurunak gyakorlatilag semmi köze nem volt a létesítmény tervezéséhez, nincs sok jelentősége, mert mint a Makovecz ifjú négerei c. bejegyzésben idéztem, Makovecz gyakorlatilag közismertsége kezdete óta, az utóbbi 30 év során mindig tanítványaival végeztette el a konkrét építészi tervezőmunka oroszlánrészét, ő csak az építmény, mint hordozó által megjelenített okkult szimbolikára koncentrált. A Makovecz szelleme által vezetett kezű médium szerepe ez esetben Dobrosi Tamásra esett.

Az ellen nincs kifogásom, hogy egy kortárs épülethez építőanyagként betont is használnak, már a rómiak is használták egy változatát, ha az anyag rendelkezésre áll, használni kell. Azonban az Index: Felcsút: Erdő a focipályán (2014.04.17.) című képgaléria-cikke érezhetően azért is dicséri a tervezőt, mert "bátran" alkalmazta a modernistákra jellemző nyers betonfelületeket. Igaz, még liberális körökben is megoszlanak a vélemények a beton szépségéről:

Szily László: Ezt láttam I. Orbán Ramszesz csodás piramisában: "Esztétikaliag alig érheti kritika az épületet, a néhol elég rondán kiöntött látszóbetont kivéve."

Udvari körökben persze nincs helye kételynek: Index - Schmitt Pál nyitotta meg a felcsúti stadiont:
"Schmitt Pál szerint felejthetetlen esztétikai élményben van részük a felcsúti stadionban a szurkolóknak."

Messziről is betontenger szürkéllik:

 Közelről meg még inkább:




Téved, aki azt hiszi, hogy ezzel Dobrosi Tamás eltávolodott Mestere stílusától. Makovecznek sohasem volt célja a modernizmus vészkorszaka előtti boldog békeidők harmóniát sugárzó épületeinek látványvilágát, szerkezeti megoldásait, esztétikai világát folytatni, sem a népi, sem  a városi, polgári változatét. Épületeinek önkényessége és a nyers betonfelületeknek a használók képébe tolása az életművet a modernizmus, posztmodernizmus körébe sorolja, ahol a "poszt" előtag épp annyira tagadása a modernizmusnak, mint a posztkommunisták esetén a kommunista apparátcsikmúltnak.

A fa, főleg "életfa" fogalmának meggyalázása a fát halott, sivár betonnal helyettesíteni:

Makó, buszpályaudvar
A makói buszpályaudvar beton"fái" közelről:


Százhalombatta, Szent István-templom
Felcsút, Puskás Ferenc Labdarúgóakadémia, kollégium

Betonfák a halála után Makoveczről elnevezett csengeri általános iskolában:


Az ocsmányság csúcsát betonfában Piliscsabán érte el, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Stephaneum:


Nemcsak fa formájában szerette a betont organikusnak nevezni. A sárospataki Művelődés Háza főbejáratán kombinálja az "organikus" betont az "organikus" plexivel:


(Mellesleg a világhírt meghozó Művelődés Háza egyike Makovecz azon épületeinek, ahol a bejáraton belépő embereket egy Szörny szája nyeli el.)

Csenger, görögkatolikus templom. A bozótos, gazos földhányáson csupasz felületű betonhányás:


Apróbb részlet, de a békebeli építészet nem követett el ilyet se, mint a kakasdi faluház belső udvarának nyersbeton támpillérei:


A szigetvári Vigadó bizarr, a városi szövetből alien-ként kinövő gigantikus fallosztornyai is nagy nyers betonfelületek. Egy történelmi belvárosba rondítva!


Nem meglepő a sok nyers beton az életműben, a Nagy Példakép és Tanító, Rudolf Steiner Makovecz több épületén, közte a Vigadón is utánzott Goetheanumának második verziója ilyen:



Akárcsak a betonja, a Betonkirály meztelen!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért a(z anti)katolikus püspök úrnak is gratulálok a produkcióhoz.

1. Asszisztál egy katolikus szemmel minimum hiábavaló protestáns hókuszpókuszhoz. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a ref. püspököt, vagy általában a protestánsokat utálni kell, de amit a püspök tesz, az annak a kifejezése, hogy neki a hite -már ha van- semmit sem jelent. Lehet, hogy apróságnak tűnik, de ezzel az áludvariassági gesztussal sárba tiporja az összes katolikus tanítást, ami rá, mint püspökre vonatkozik, és ami szerint élnie kellene.

2. Erre csak ráerősít a ruházata. Még civilnek is alulöltözött, slendrián. Arról nem is beszélve, hogy még az elrongált, zsinat utáni kánonjog szerint is tilos egyházi személynek teljesen világi ruhában megjelenni.

"a múltat végképp eltörölni..."



Bobkó Csaba írta...

A devecseri gnosztikus "kápolna" avatása durvább esetnek tűnik, mint a fociszentélyé:

http://www.oee.hu/upload/html/2012-08/devecser1.jpg

http://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/devecser_kapolna

"Az újjászületés kápolnáját Márfi Gyula érsek szentelte fel, az épületet Róna Tamás, az Alföld régió főrabbija, Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg. A kápolna átadása után több száz emlékező indult el gyertyákkal a lakóparkból, a fáklyás menet útja az elbontott házak helyén létesített emlékparkban ér véget, a Rotary Háznál."
!!!

Az érsek megcsodálja a gnosztikus-pszichedelikus "oltárképet" (elnézést a blaszfémiáért), amit az egész létesítménnyel együtt "felszentelt":

http://www.kormanyhivatal.hu/download/b/dd/50000/avató2.jpg

Névtelen írta...

humor, illusztrációnak is jó! : )

http://lazacz.tumblr.com/image/82986244770