november 15, 2010

Szeszák Gyula: Nemzetiszín csontváz tulipános ládában. A makói fürdő sikertörténete.

2010. szeptember 14., kedd





Akár mottó is lehetne a Délmagyar 2009.11.27-i tudósítása. E szerint hungarikummá válhat a makói élményfürdő. Ha mindent jól csinálnak, akkor 3–4 éven belül akár évi 6–800 ezer vendéget is fogad majd.

Tehát - ha mindent jól csinálnak. De lehet mindent jól csinálni?


A témához tartozik, hogy ekkor már rogyadozott a Makóval szinte összenőtt Makovecz Imre cége a Makona. Aztán meg is szünt, adta hírül 2010. január 26-án Híradó Online. A híres építész szerint a cég vesztét az okozta, hogy a leszámlázott, de ki nem fizetett követelések után is be kellett fizetnie az adót. Az 1982-ben alapított vállalkozás így lehetetlen gazdasági helyzetbe került. Makovecz Imre elmondta: a cég felélte utolsó tartalékait is. A Makona utolsó nagy munkája egyébként a Makón épített Wellness center.


Persze, így is lehet mondani, de így van e valójában? Tudjuk, Makó messze van Jeruzsálemtől, de Makóhoz csak az kerülhet ilyen közel, aki Jeruzsálemhez is közel van. Vagy nem? Mennyit számlázott a híres mester Makónak? Makó is adósa maradt?


Mindenesetre a Wellnes center építkezés megíndult. Jól indult, mint ahogy a dolgok többnyire jól indulnak. A Duna TV 2010.03.16-án adta hírül, hogy új irányt vett Makó, ugyanis sor került az új termálfürdő komplexum alapkőletételére. Makó polgármes tere, Dr. Buzás Péter kiemelte: azon túl, hogy Makó híres a hagymájáról, büszkék arra is, hogy Európa ezüstérmes virágos városa, de úgy véli, új kitörési pont kell - ez lehet a termálfürdő. Kiemelte azt is, hogy az épületet Makovecz Imre tervezte, aki Makón már több épületet is megálmodott - ilyen például a Hagyma ház, a könyvtár vagy a helyi gimnázium épülete is.


De megint közbeszólt a pénz, az az átkozott pénz!



2009.04.22-én ár azt írja a Délmagyar, hidegzuhanyként érte a makói önkormány zatot, hogy az új fürdő megépítésére beadott három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbb is 4,9 milliárd forintról szólt. [Az alapkő letételénél még nem tudták, mibe kóstál a dolog?] A város 3,2 milliárdot szánt erre a munkára, a megnyert támogatással és a kötvénykibocsátásból származó pénzzel együtt.



E tömör kis mondatocskából mindenesetre kiderül, hogy az aranykupolás fürdőre az önkormányzatnak voltaképp nem volt pénze... Persze "megnyert támogatással" lehet hozomra is építeni. Ha lehet. A tudósításból kiderül az is, hogy megegyeztek a Makovecz-irodával, milyen legyen a terv végleges változata. A részletes áttervezés folytán, a fürdő 2500 négyzetméterrel kisebb és 1,4 milliárd forinttal olcsóbb lesz. De ami a tervben megmarad, azt olyan színvonalon akarják megépíteni, ahogyan az eddigi Makovecz-épületeket. A városházán úgy számolnak, így meglesz a beruházás 3,2–3,5 milliárdból. Május második felében indítják az új közbeszerzési eljárást, júniusban eredményt hirdetnek, és így szeptember– októberben kezdődhet az építkezés. Ez azt is jelenti, hogy a fürdő nyáron már zavartalanul üzemelhet.



Tehát új terv, új költségvetés, új közbeszerzés és hajrá tovább a kipróbált makoveczi úton. Ebből a mondatból a "közbeszerzés" lesz a kulcsszó. A közbeszerzés, amely kúrva gyenge oldala a magyar népléleknek. Nem bírjuk megszokni az istennek se! Mert lám mi történt Makón is!?

A tervek szerint jövő nyáron nyílik meg a három és fél milliárd forintból épülő makói élményfürdő, írja a Magyar Nemzet Online 2010. szeptember 12-i tudósításában. A beruházó az önkormányzat tulajdonában (!) lévő Makói Fürdőfejlesztő Kft. A cég 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynök ségtől (DARFÜ). A fennmaradó 2 milliárd forint lenne az önerő, amelyet az önkormány zat kötvénykibocsátással teremt elő, és kamatmentes (!?) tagi kölcsönként bocsátja a Kft. rendelkezésére. A tulajdonosi kölcsönt 20 év alatt kell visszafizetni. Lám így fest egy makói "közbeszerzés"...

A pénzügyi megtérülési számításokat tehát úgy készítették el, hogy nem számoltak a hitel kamatával. Emiatt ez a pénzügyi terv nem felel meg az Európai Uniós elvárásoknak – mondta el a HírTV-nek valaki. Így várható, hogy az ügyet felül fogja vizsgálni a regionális fejlesztési ügynökség, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és egészen addig, amíg ez a felülvizsgálat nem megy végbe, valószínűleg kifizetni sem fognak uniós támogatást. Ez a probléma odáig vezethet, hogy az építkezés is leállhat – tette hozzá a nyilatkozó gazdasági szakértő.

Az MNO cikkből az is kiderül, hogy a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség legutóbb szeptember 7-én levélben figyelmeztette a Fürdőfejlesztő Kft.-t, hogy a kamatmentes tagi kölcsön az uniós szabályozás szerint jogellenes támogatásnak minősül, mert kedvezményezettje jogosulatlan gazdasági előnyre tesz szert vele. Az önkormányzat az uniós jog mellett a makói képviselőtestület határozatát is megsértette (!), amely előírta a kamatfizetési kötelezettséget (!). Politikai nyomásra (...) született a döntés, hogy a pályázatot támogatásban kell részesíteni – mondta el egy másik úr.

Már spekulálgatnak azon is, mibe kóstálhat a makóiaknak (!) a makói polgármester nagyvonalúsága. Olyasmiket lehet olvasni, hogy az előzetes számítások szerint a Makovecz Imre által tervezett fürdő 4-500 ezer vendéget vonzott volna (...) évente, és 600 millió forint bevételt hozott volna (...), ha a fürdőt egy önkormányzati tulajdonú cég üzemeltetné kamatmentes (!) önkormányzati juttatásból és EU juttatásból. A "kamatteher" viszont évi 300 millió forinttal növelné a költségeket ... a remélt (...) gazdasági előnyöket a kamatfizetési kötelezettség ellehetetlenítheti - a regionális fejlesztési ügynökség szerint.



Persze a reálisan számba vehető kár nem abban jelentkezik, hogy az aranykupo lásnak álmodott fürdő esetleg nem lesz (eléggé) nyereséges, hanem abban mibe kóstál, ha az építkezést valamiből (?) befejezik és a (gazdaságtalan) üzemeltetést valamiből (?) finanszírozzák,- vagy mindent leállítanak és hagyják az egészet a fenébe.


Manapság már nem csak arra figyelnek az emberek, hogy a közpénzt mire költik a sáfárok, hanem azt is: honnan veszik el.. Ez a fürdő vállalkozás évekre, ha nem évtizedekre megnyomoríthatja a makóiakat, mivel az adósságból megszorítás lesz előbb vagy utóbb. Szorítani pedig csak "az embereket", a tömeget, a végzet arra rendelt állatát lehet.


A badar reménykedéssel "indokolt" költekezés viszont károkozás, bűncsekemény, hűtlen kezelés. E büncselekményért felelősségre kell vonni a tetteseket (társtetteseket) a felbújtókat, a bűnsegédeket, vagyis az elkövetőket, továbbá a bűnkapcsolatban állókat, azaz az orgazdákat és mindenek fölött a bűnpártolókat, a politikai nyomásgyakorlókat.



Ami a sajtót illeti. Feltünő a tájékoztatás hézagossága. A nagyérdemű közönséget, különösen a makóiakat - gondolom - az érdekelné leginkább, hogy a kamatmentes kölcsönből mennyi lett kifizetve és kinek. Mit jelentett pl. a tervezőnek? Ráfizetést? Mentőövet?



Kezdődjék tehát a zsebek átvilágítása, amíg üvegszerűek nem lesznek!




Sz. Gy.




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes ám, amikor az önkormányzat a közbeszerzés során a saját cégét hozza ki győztesnek.
Azt hinnénk, hogy ezzel jól jár a település, mert helyben marad a pénz, pedig a korrupció melegágya.
Hiszen a "saját" cég menedzsmentje olyan alvállalkozói és beszállítói szerződéseket fog kötni, amilyet a település vezetése megenged neki. Innentől pedig Magyarországon az újszülött is tudja, hogy csak olyan alvállalkozó a kenőpénzzel növelt számlát fogja kiállítani.
Üdv
Batka

Bobkó Csaba írta...

Egész önkormányzati szektorunk van arra berendezkedve, hogy állambácsitól és az EU-tól repkednek a sültgalambok, a helyi termelés adóira alapozott (szerény) helyhatósági működés olyan régi emlék, mint mondjuk a mohácsi vész.
Másik blogomon írok róla, hogy milyen közel az EU összeomlása. Erre a mi polgármestereinket, önkormányzati képviselőinket és egész közvélenményünket mostanáig semmi nem készítette fel. A látók persze régóta látják, ami elkerülhetetlen. Az álépítészek ügyére gyógyír lesz az összeomlás (bár csak ezért nem sürgetném...), mert belátható időn belül semi csicsás, látványos nem fog épülni, vagy az is lehet, hogy szó szerint semmi nem fog épülni. Ha valami mégis, az a túléléssel kapcsolatos, nagyon célszerű és lehető legolcsóbb dolog lesz, többnyire csináld magad alapon, sztárépítészek nélkül.
Egy másik vonatkozása a blog témájának, hogy összeomlásunk okai között ott a háttérhatalom és annak okkultista-sátánista jellege is, ennyiben szóbanforgó álépítézünk nem kis stiklis szélhámos, hanem sokkal nagyobb bűnös, a Gonosz kiszolgálója - szabad akaratából.