november 08, 2010

Szárnyas piramisok a Nemzet Kőművesétől

Régi mániám, hogy leleplezem Makovecz Imrét, a "zseniális magyar építészt". Írtam már róla itt, a blogon is, hogy szélhámos és titkos okkult szektatanok "beavatottja", hogy gonosz kultuszok titkos jeleit helyezi el valójában alkalmatlan és rémisztő épületein. Hogy a régi mese, "a király új ruhája" egyik mai előadójaként ügyesen teremtette meg saját arculatát, a "zseniális, konzervatív, organikus, népi-nemzeti építész" imágóját.

Több fórumon próbáltam figyelmeztetni szülőföldem, Zemplén közönségét is, hogy miután valószínűleg Sárospatakon követte el legtöbb, egy településen található hazafias-organikus PR-ba, hókuszpókuszba csomagolt épületét, gondolják meg, jó ötlet-e a fürdő rekonstrukciójához is őt meghívni tervezőnek. Mit tervezőnek, géniusznak, hogy érintse meg a kopott fürdőt és Varázsoljon belőle valami hazafias-organikus Csodát...

Korunk régóta a hanyatlás kora és az építészeti modernizmus a leggonoszabb erőkkel, titkos tervekkel áll kapcsolatban, mint arra az építészet és urbanisztika egyik legérdekesebb teoretikusa, a matematikus Nikos Salingaros is rámutatott több tanulmányában, pl. "A 20. század építészete, mint kultusz", vagy "Anti-Architecture and Religion " címűekben.

A titkos háttérhatalmak, sátáni kultuszok jó öreg módszere, hogy pusztító elveiket, tanaikat becsomagolják, hiszen, ha nyíltan megmondanák, mik a terveik, hamar agyonvernék őket, a társadalom egészséges immunrendszere könnyen kivédené a parazita támadást. Makovecz, mint a 20. század legembertelenebb rezsimjeinek (Bolsevikok, Hitler, FED) ideológiai gyökerét jelentő mozgalmak körébe tartozó Rudolf Steiner okkult antropozófiai irányzatával való kacsolatát nem is tagadó álépítész hazánkban e becsomagolás egyik legnagyobb virtuóza. A "zseniális" jelzőt legfeljebb e téren, a becsapás, a gonosz tevékenységet hatásosan pozitív PR-ba rejtés terén érdemli ki, de még ez se biztos. Hiszen jó szélhámosként, tömeghipnotizőrként csak azt mondja, amit közönsége hallani szeretne. Az már a hipnózis eredménye, hogy aztán saját szemüknek se hisznek, agyuk átveri saját magát.

Jellemző, hogy több őszintén hazafias barátom, ismerősöm rökönyödött meg pl. az e blogon Makovecz leleplezése ügyében általam írottakon is. Pedig értelmes és jószándékú emberekről van szó, akik általában látják a Romlás jeleit, eszközeit, valamilyen fokban kivitelező közegeit is a világban és a maguk módján igyekszenek is ezek ellen felvenni a harcot. Azonban Makoveczet ők is, mint a társadalom immunrendszerének sejtjei, "magunkfajtának" tekintették, nem behatoló ellenségnek, aki szöveteink elpusztítására tör.

Tehát miközben én többek között szűkebb hazámban, a szülőhelyemmel szomszédvár Patakon évek óta gondos ördögűzőként hirdettem az igét, rámutatva például az Árpád Vezér Gimnázium épülete által formázott bagoly kedvelt szabadkőműves jelkép jellegére, már két éve látogatom nyaranta a családommal a Makovecz tervei alapján felújított pataki (végardói) fürdőt úgy, hogy csak most, az intézmény új hivatalos logójának láttán ugrott be, mit is helyezett el a két kaput magában foglaló épületek legfőbb látványelemeként.
Miközben kezdettől pocskondiáztam a fontos közcélú létesítmény reprezentatív bejárataihoz méltatlan, nem időtálló, nem esztétikus, nem "organikus", műanyaggal telerakott tákolmányokat, csak most közel két év után tűnt fel, hogy a kapukon és a kapcsolódó épületeken elhelyezett kiugró látványelemek a szabadkőműves-iluminátus-sátánista Új Világrend jelképeként emlegetett PIRAMISOK, méghozzá szárnyakkal övezve!!!
Ahogy a lengyel mondja, néha a lámpás alatt a legsötétebb...

Az alábbi képek az ünnepélyes avatáskor készültek:



Ha jól számolom, összesen 8 darab piramis, közte a 2-2 leglátványosabb pozícióban levő "kapuőrző" piramis szárnyas.

Hasonlítanak ezekre?:








Jó lett a fürdő szakemberek által készített új logója, profi munka:



de még hiányzik egy felirat a szárnyas piramis alá: "Novus Ordo Seclorum"



Az öszeesküvéselméletekből jól ismert fenti szimbólumok az Egyesült Államok nagypecsétjén és az egydolláros bankjegyen találhatók. Elég érdekes, hogy Makovecz, aki mint Nagy Hazafi, közéleti tevékenységében a globalizáció, amerikanizálódás ellen emeli fel szavát, honnan szedi kedvenc titkos jeleit. A nagypecséten a sas/főnix felett látható Dávid-csillag kapcsolata se biztos, hogy hiányzik a pataki piramisok környezetéből. Figyeljük meg az ardói piramisok alapzatát képező íveket a félbevágottan ívelt tetejű oldalsó oszlopokkal. Ez a forma a zsidótemetőkből ismerős, nagyon gyakori típusú "füles" zsidó sírkő formája. (tudom, hogy antik forma, de érdekes, hogy vajon Makovecznek honnan jött)



A hab a tortán a zárókép, a becsomagolás, a PR művészetének egy kedvenc fogása. Nincs nagyobb öröm a státánista titkos kultusz hívei számára, mint amikor okkult szimbólumaikkal megjelölt objektumaikat a történelmi keresztény egyházak papjai áldják meg, ahogy a fürdőátadáskor is történt:


Zárásnak két rövid idézet Salingarostól:

"Van valami veszedelmesen rossz egy társadalomban, amely elmulasztja leleplezni az intellektuális imposztorokat. Ha egy rendszer egy része patológiás, az az egész rendszert veszélybe sodorja. A rendszerkapcsolatok alkalomadtán megfertőzik az egész rendszert, (ebben az esetben a társadalom egészét) és ezáltal elpusztítják azt."

"Az építészeti kultikus szimbólumok virusokként viselkednek, melyek megfertőzik az épített környezetet. Sikerült még a hagyományos vallások parazitáivá is válniuk azzal a következménnyel, hogy a háború után épült egyházi épületek a kultusz ideológiáját terjesztik híveik spirituális értékei helyett."

(A Huszadik Század Építészete, mint Kultusz)

  

15 megjegyzés:

Intuitív írta...

Nekem sem volt soha szimpatikus ez a Makovecz gyerek, soha nem értettem hogy miért. Azt hittem nincs érzékem a széphez :).

De hogy jön ide Rudolf Steiner? Igaz nem olvastam tőle egész könyveket, csak a neten részleteket, de abban nem nagyon láttam kivetnivalót. Lehet tájékozatlan vagyok.

Bobkó Csaba írta...

Én se vagyok az okkultista mozgalmak szakértője, csak egyszerűen beléjük bukkan az ember, ha elkezdi követni a nyomokat, onnan indulva, hogy nagy bajok vannak világunkban.
Steiner a Blavatsky-féle teozófiai társaság németországi fiókvezetője volt, aztán kivált és megalapította az antropozófia-mozgalmat.
Blavatskyról egyrészt Salingaros is megírja, hogy a modernista építész-szekta születésénél bábáskodott, másrészt a 20. század legmeghatározóbb totalitárius rendszereinek okkultista szellemi gyökerei, hókuszpókuszai mind hozzá és köréhez vezetnek. Például ők halászták elő az ősi keleti és nemcsak keleti hagyományból a szvasztikát, amelyet, mint szimbólumot nemcsak Hitlerék használtak, hanem a bolsevikok és az USA hadserege is. Maga Blavatsky is zsidó volt, mint az összes totalitárius rezsim mögött álló körök meghatározó oligarchái, de ez nem jelenti azt, hogy a világ minden zsidójának jótevői lettek volna, nagyon nem...
Mindenkivel szemben gonosz terveik voltak.
Steiner minimum szélhámos, nagy eséllyel rosszabb.

Anonymous írta...

1. Sztem Makovecz jószándékú ember.
2. Makovecz belső szakrális terei szépek (gótikus fakonzolok)
3. Plaszticizmusa (honfoglaláskori pogány (állat)szimbolumok keresztény templomokban) számomra is zavaróak.
4. csomó műve (pl. Piliscsaba) inkább posztmodern, semmint organikus
5. magánházai nem tetszenek, aránytalanok.
6. az antropozófia sztem is okkult, keresztény-orientalista keverék. de Müller Péternél fejlettebb. : )
7. Wright-tal szemben viszont elfogult vagyok! Alig van rossz műve, a legjobb és legnagyobb építésznek tartom.
8. akik jók Magyarországon, az a második Makovecz-generáció, a posztorganikusok: pl. Jánosi János, Turi Attila, Helyes Gábor stb. kevesebb fa és szimbulizmus és több bontott tégla és magyar századfordulós/Wright hatás. nagyon szépek!
9. a baloldali ideológia terméke a Bauhaus 1940-re megérett, leszürték a technikai és esztétikai tanulságokat és kisérletezgetéseket belőle. itt meg kellett volna állniuk. ami rossz, az csak ezután történt, átestek a ló túloldalára. azért értékelni kell a bauhauslerek szociális, jó szándékát is.

Bobkó Csaba írta...

Kedves "Névtelen" (javaslom nicknév választását), itt több érdekes felvetés is van.

1. én nem hiszem, hogy Makovecz jószándékú lenne, különféle, nyilvánvalóan szándékosan rémisztőnek, környezetétől idegennek szánt művét elemeztem, össze kéne szednem és felraknom valahova, majd itt linkelem. Nézz vissza egy napon belül. Mit szólsz konkrétan a piramisaihoz?

2. nem mind szépek, némelyik szép. MAjd kikeresem, melyik templombelseje (fa) olyan, mintha lenyelt volna minket egy cethal és belülről látnánk a csontvázát. Direkt rémisztő, aki ezt rakja egy keresztény templomba, az sátánhívő...

7. vannak jó művei, vannak modernisták és Salingaros szerint Taliesin is egy kultikus szektaközpont volt. Szintén Blavatsky-ék köre nyomán.

8. az egészséges agyról idővel lekopogat a mosás hatása... Ebben bízok én is.

9: olvastad Tom Wolfe művét a Bauhausról? Vagy Salingaros írásait? Itt van pár link:

http://bobkocsaba.ingyenweb.hu/hagyomanyos_varosepiteszet.htm

A bauhauslerekben épp annyi szociális jószándék volt, mint mozgalmuk politikai szárnyában, a bolsevikokban...

Z írta...

továbbra is állítom Gropius és Makovecz jószándékú (volt), csak tudatlan. értsd: racionalizálni jó dolog, pláne háború után, meg a TBC-vízes falakat (pl. magyar paraszti házak), vmi jobbra cserélni ('20-as német munkáskolóniák), meg több fényt beengedni. ez a jószándék. tudatlanság az, hogy mindezt 2,10 m belmagasságra.

Makovecz érdeme még az is, hogy ismét közösséget/szolidaritást szervezet a vidékre. de nem hiszem, hogy sátánista elvek mozgatják.

a Tom Wolfe írást olvastam anno, nagyon jó, sok mindenre rávilágít. a bauhaus is eredetileg egy zoroasztránus-kézműves-expresszionista iskola volt. ami csak de stijl hatásra mozdult el a kocka felé.

„Makovecz-féle cethal”

Sztem a farkasréti ravatalozóra gondolsz. Sztem azt a hatást akarta elérni, hogy a keleti hagyományban a lélek a gyomorban helyezkedik el, amikor meghalunk, akkor onnan szabadul el az utolsó lélegzettel a lelkünk (lélek = lélegzet), a ravatalozójával így a lélekre utal, mert belülről látunk egy bordát. remélem érthető voltam.

én sem szeretem a népnemzeti neopogányságot, de hagyományként meg kell tartani mindenképpen, ami igaz belőle.

valószínűleg a katolikus teológia azt mondja, hogy ami pogány, az a sátán műve. lehet, de én ebbe nem kívánok belemenni, nem értek hozzá. nem gyakorló római katolikus vagyok.

Olvastam Writh-ot, ott is van természetközpontú ideológia, de én ebből nem éreztem ki kultuszt. a kész művet néztem mindig tőle, s láttam azt is, hogy tájba illeszkedés, a helyi anyagok használata, a takarékosság nekem épp elég jó „ideológia”. ld. Usonian házak (ez kell az Alföldre).

fogalmam sincs, hogy a felesége milyen okkult dolgokat vont be Taliesinbe, de ebben nem értek egyet Salingaros-szal.

bolsik? na ők menjenek a ..., de bauhauslerek csak „hasznos idióták” voltak.

Skype számod van?

Anonymous írta...

sztem a szárnyas piramis véletlen egybeesés.

Névtelen írta...

Igen figyelemre méltó a cikked. Nekem felnyitotta a szemem, bár eddig sem volt teljesen csukva.
Az Árpád Vezér Gimnázium "baglya" egyértelmű, mégsem láttam eddig.

Névtelen írta...

Hát... van itt rendbetennivaló :)

Spirituális minimum (sőt intellektulis minimum), hogy:
1. mi az "okkult" és a felszínes, erőtlen államvallás közötti különbség ;),
2. Rudolf Steiner és az antropozófia annyiban "okkult" (="rejtett"), amennyiben az exoterikus (materialista, "orráig látó") nem látja át :) ;) A Waldorf-pedagógia is eme szellemi irányzathoz köthető: akkor az is okkult? :))
3. Teozófia, Blavatsky, stb. - olvasni kéne a témában 3 mondatot, és akkor kiderülne, mennyire "okkult", "sötét" ;) Nem sötétebb, mint az inkvizíció borzalmai, vagy a materializmus ámokfutása ;) (Makovecz és a politikai cirkusz nem érdekel :)

Világosságot, erőt mindannyiónknak!
Üdv: pleróma

Bobkó Csaba írta...

Makovecz építési rendelés-szerző lobbistája maga Orbán volt!!! Csak most akadt a kezembe a HVG tavalyi cikke, amiben egészen mellesleg kerül említésre egy incidens, ami nemcsak Lázár János politikai karrierjét hátráltatta egy ideig, hanem megmagyarázza azt is, miért nem volt szempont fideszes városvezetőknél, hogy vajon tetszik-e nekik Makovecz fürdő-, vagy egyéb terve, ez nem is lehetett kérdés, haptákban állva kellett elfogadniuk a Kegyet, hogy nekik a Nagy Építész tervez:

http://hvg.hu/itthon/20131002_Lazar_Janos_portre_Fidesz_Orban

"Konfliktus Makovecz miatt

Bár a kormányon belül elszigetelődő miniszterelnök-helyetteshez, Navracsicshoz vagy a csatáit elvesztő, az országos politikából éppen visszavonulni akaró Pokornihoz képest Lázár sokkal hamarabb értette meg 2010 után az „orbánizmus” lényegét, számos pofon kellett ahhoz, hogy a miniszterelnök első számú bizalmasaként megkerülhetetlen szereplő lehessen a Fideszben.
Tizenegy évvel ezelőtt Orbán Viktor a Tisza-parton pihent pár napot a néhány kilométerre Hódmezővásárhelytől. Egy, azóta a politikától visszavonult fideszes forrásunk szerint a frissen megválasztott polgármester hiába hívta a pártelnököt, hogy látogasson el hozzá, Orbán nem reagált. Ennek egyik oka az lehetett, hogy Lázár egyik első döntésével visszadobta az Orbánnal baráti kapcsolatban álló Makovecz Imre vásárhelyi uszodatervét, mert drágának és megvalósíthatatlannak tartotta. Amikor Lázár hívta, Orbán épp Makovecz nyaralójában pihent. Végül három évet kellett várnia, hogy a pártelnök közös rendezvényt vállaljon vele: 2005-ben mindketten felszólaltak a városban rendezett Magosz-kongresszuson. "

Névtelen írta...

Mindjárt felértekeled itten Lázárt. : )

z

Bobkó Csaba írta...

Hát ez az, de persze megtanulta a leckét!!! :-) VAlóban felértékeli az eset, legalábbis értjük, hogy van ő neki józan esze (ezt a karrierje is igazolja), magától simán visszadobta a tervet, mert drága és kivitelezhetetlen. Ezt a józan hétköznapi racionalitást írja felül Makovecz szakrális, misztikus tekintélye és a páholyszövetségen alapuló védettsége a Gazda részéről. Viszont azt kicsit leegyszerűsíti a cikk, hogy Makovecz végig Orbán barátja lett volna. Már rég tervezem körüljárni az átmeneti törést és látványos kibékülést, aminek megkoronázása lett a felcsúti fociszentély megépítése. A mosolyszünet idején OV Fintát tette meg valami Budapest-tanácsadó testület vezetőjének, ez jelzi, hogy orbánt politikától függetlenül nem érdekli az épjtészet, neki mindegy. Kivéve talán a felcsúti családi parasztdácsáját, ott elég helyes érzékkel választott stílust, ha nem valami tudatos imázs-elem volt.

Bobkó Csaba írta...

Ebből a HVG-cikkból is kiderül, hogy OV tipikus pszichopata diktátorként, intrikusi hajlammal versenyezteti az embereit és a leggátlástalanabbak szelektálódnak ki az ő közvetlen udvari végrehajtóivá, mint Lázár:

http://hvg.hu/itthon/20140903_Orban_Viktor_vizio_kormany_kaosz

Tanulságos, hogy Lázárnak - nyilván nem csak építészeti, gazdasági kérdésben - épp a hétköznapi józan eszét kellett szögre akasztania ahhoz, hogy nagy karriert csináljon ebben a rendszerben.

kételkedő írta...

Makovecz kiállítás a Vigadóban, ezt láttad, Csaba?
"A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös tiszteleti elnöke, az Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre halála óta a munkásságát legjobban bemutató anyag, amely azonban így is csak a hagyatékának egy részét képes ismertetni.

A három teremben látható kiállítás bemutatja a sevillai világkiállítás magyar pavilonját, a paksi katolikus templomot és a visegrádi Erdei Művelődési Házat is, míg egy külön teremben pedig hangsúlyosan kerül bemutatásra az eddig meg nem valósult, felső-krisztinavárosi Szent Mihály templom, melynek eredeti vázlatai és 3 méter magas makettje, a folyamatosan készülő tervek, a munkaközi modell és a szobrok mind azt mutatják, hogy a kiállítás legfontosabb üzenete: az életmű folytatódik."
Szeptember 21-ig
http://vigado.hu/kezdolap/-/program/1/10184/makovecz-imre-kiallitas

Bobkó Csaba írta...

Ezt nem lehet másként érteni: a Kormány (a Gazda) megépíti Makovecz Sátán-szentélyét.

Névtelen írta...

Szerencsére kimult már!
Ördöge magához vette a márka pokolba.
Több kárt már nem csinál itt ez a maki.
A műveit okos dolog tanulmányozni, hogy felismerjük a magyarok ellenségeinek jelenlétét.