október 18, 2012

Érvényesül a papírforma: A Hagymatikum egy pénzügyi katasztrófa

Csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg ilyen hír a szélesebb nyilvánosság előtt:

Index: Lemondott a Hagymatikum vezetője
Lemondott az alig több mint fél éve átadott makói élményfürdő vezetője, számolt be a delmagyar.hu [1]. A lap értesülései szerint Kovacsics Imre azzal magyarázta távozását, hogy "a jelenlegi gazdasági helyzetben rentábilis lehessen a létesítmény, csodára lett volna szükség, és ehhez még az ő kétségtelenül meglévő szakmai tudása is kevés volt."
A probléma nem újkeletű, a fürdő üzleti tervét egyszer már módosítani kellett, mert a sikeres nyári hónapok után a létesítmény már nem produkált elég bevételt. Emiatt a fürdő nyitvatartási idejét csökkentették, és a dolgozók felét elbocsátották. A közös megegyezéssel történő szerződésbontásra a Délmagy információi szerint azután került sor, hogy kiderült, ez a módosított üzleti terv sem hozza meg az eredményt.
Kovacsics Imrét 2009 júniusában nevezték ki a fürdő élére. Akkoriban – a makóin kívül – az agárdi, a győri, a gyomaendrődi, a gyulai és a tatabányai fürdőt is irányította. Szerdai esti rendkívüli ülésen a képviselő-testület Nagy Nándort, a Kommunális Nonprofit Kft. vezetőjét bízta meg a fürdő irányításával.
Nagyot álmodtak

A Hagymatikum volt Makovecz Imre építész utolsóként emlegetett épülete [2]. Bár az építkezés közel 4 milliárd forintos költségének jó részét EU-támogatásokból fedezték, az Index információi szerint már az átadás előtt nyilvánvaló volt, hogy a beruházás túl nagy terhet ró a városra.
A fürdő ugyanis csak jelentős idegenforgalom mellett lett volna gazdaságosan működtethető, ugyanakkor a látogatók fogadására Makó nem készült fel, kevés volt például a szálláshely. A környéken ráadásul három fürdő is működik, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Mórahalmon. A monumentális létesítmény helyett a város jobban tudott volna használni egy kisebbet.

Jákin és Boáz kevés vendéget csábított

Nem hoztak szerencsét a szakállas démonok

Pedig egész seregük őrzi a helyet

Nem segített a kabbalai Szefira-fa sem


Égi Jel lehetett az átadás előtti tűzvész is

(ahogy a Csíksomlyói Makovecz-oltárba is villám csapott...)
Nem is meglepő a tűz ott, ahol a szabadkőműves Főnix a totem...
Üsse kő a fürdő nyereségét, a lényeg, hogy a Mester távozóban még monumentális Szentélyt emelt a Sátánnak
A pénzügyi katasztrófáért természetesen a megrendelő, a polgármester és az önkormányzati testület a politikai felelős, de erre kellett Makovecz nimbusza, hogy a kábulatban a vidéki senkik ne merjenek nemet mondani a Mesternek holmi gazdaságossággal kekeckedve. Egy szigorú homlokráncolással csírájában elfojtotta az ilyen engedetlenségi kísérleteket...

Kuss! Méghogy gazdaságosság...

Makón az idén átadott, közel négymilliárdból megvalósult Makovecz Imre tervezte fürdő, a Hagymatikum hiteleit 2013-tól kezdi el fizetni az önkormányzat. Ez a hitelösszeg a svájci frank erősödése miatt évi kétmilliárd forintnyi pluszköltség az idén 6,3 milliárdból gazdálkodó városnak.  (Mancs)

Folyt.köv.

16 megjegyzés:

Békés írta...

Helló Csaba!

Olvasgattam már régebben is ezt a blogot. Érdekes szemszögből vizsgálod Makovecz munkáit. Mostanában újra nézegettem Makovecz képeket, és rájöttem, hogy rettentően hasonlítanak itt-ott a munkái fraktálokra. Biztosan tudod miről beszélek, mert ha jól emlékszem természettudományos területen mozogsz. Erről mi a véleményed? Valójában a fraktálok is a teremtett világ gyöngyszemei, nem? Most csak esztétikáról beszélek. Gazdaságosság szempontjából biztos, hogy sokmindenben igazad van! Meg az is érdekelne, nem akart még senki beperelni a "sátánista" jelző miatt? Kicsit olyan ez, mint a boszorkányüldözés. Ördögűzés. Mint ilyen, ez is elítélendő, nem? Vagy csak figyelemfelhívásról van szó? Nem volt még problémád ebből a blogból?

Bobkó Csaba írta...

Most fenyegetsz? :-)
Bizonyos problémák már voltak, de nem a blogból, hanem az üzenetből, amit képvisel. Sárospatakon a városi honlap hivatalos vitafórumán maga a polgármester is felszólított, hogy ne gyalázzam tovább a város köztiszteletben álló díszpolgárát. Mellesleg Patak is csődhelyzetben van a Makovecz által tervezett fürdőfejlesztésre kibocsátott kötvény miatt, bár a pénz zömét végül másra dobták ki.
Beperelni még nem akartak, de őszintén szólva arról ábrándozok, hogy megteszik. Ma napi 5 olvasóm van, egy per esetén egyből híres lennék! :-)
Az ördögűzés csak az ördög és híve részéről elítélendő, pl. a katolikus egyházban eredetileg egy tiszteletreméltó, komoly feladat. Volt.

A fraktálokhoz, amik valóban szépek, természetesen semmi köze Makovecz gagyi rajzfilmábra szerű giccs-szobrainak. Ajánlhatom ez ügyben Salingaros tanulmányait:
http://www.katarxis3.com/Salingaros-Fractals.htm

egy jó interjú vele:
http://www.2blowhards.com/archives/000670.html
"In fact, we find ourselves confronted with a mystical cult that uses scientific terminology just like magical words -- whose effect is due only to their sound. The cult intentionally ignores scientific meaning. This works because most people have no scientific background, and because scientists (who should be the ones to expose this fraud) are closed in their own narrow world of research. It is an irony of our times that such a cult, founded on ignorance, survives and blossoms, and has taken control of the media and the Architecture Schools. Today, fractals are discussed in university departments of Science and Mathematics, while in departments of Architecture (situated in the next building ) people say nonsense about fractals without anyone noticing."

Makoveczre és iskolájára is igaz ez a megállapítása:
http://zeta.math.utsa.edu/~yxk833/Charles.html
"Post-modernism opposes Modernism without correcting its faults. The post-modernist vocabulary of images is not joined to any conception of structure. Post-modernism is a stylistic play, carried out in a deliberately perverse manner so as to avoid generating organized complexity."

A fraktál szervezett komplexitás, a posztmodernisták, közte Makovecz művei önkényeskedések, szervezetlen komplexitást jelentő káoszt teremtenek, utóbbi esetében okkult jelek felmutatása céljából. A közönség többre ment volna egy szerény épjtésszel, aki a természeti törvényeknek engedelmeskedve és az épjtészeti hagyományokat hasznosjtva épjt szépet és jót. És mit várt a sok társalgásától a Sötétséggel? A nagyközönség nem igényelt ilyet.

Te egy követője vagy, mi? Nem kell oldalazni, gyere szemből!

Bkés írta...

Köszi a gyors választ, a múltkor is így volt, akkor Bé néven írtam:)
Nyugi, nem foglak beperelni, és nem vagyok Makovecz követő, miért építésznek nézek ki?:)
Csak, hogy tudd, kétgyermekes anyuka vagyok, művészet kedvelő, galéria-freak, épület csodáló.
Nagyon érdekes amit kiemeltél Salingarostól, hihető. Akkora káosz van mindenfelé. A magam szintjén: ha beírom a google-ba, hogy fractals, akkor feljönnek képek, ami emlékeztet Makovecz rajzokra, illetve a fürdőépületre, ahogy karfiolra v. páfrányra, tudod. Közöm nincs az építészethez, csak annyi amennyi egy műkedvelőnek.
Makovecznél egyébként totál átjön nekem is a pogány hangulat, és ezek az ijesztő alakok is a fürdőben szörnyen néznek ki.
Szerintem Makovecz Isten-kereső ember lehetett, kellő alázat nélkül, talán(?). Ideát nem nagyon találkozhatott a megváltóval, úgy képzelem. Fidesz-arrogancia is lehet, hogy jellemezte? Ennyire nem ismerem. Miért gondolod, hogy okkult jelenségeket szándékosan akart felmutatni? Lehet, hogy tényleg csak eddig a szintig jutott, pont mint Rudolf Steiner. Közük nem nagyon lehetett a valódi Krisztushoz, csak new-age handabandához. Így képzelem, és ha így van, sajnálom őket.

Hadd kérdezzem már meg, ha ennyire benne vagy építészeti kérdésekben... Mi a véleményed Gaudíról és Hundertwasserről? Nagyon érdekel... Én mindkettőt szeretem. Ők tudtak gazdaságosak is lenni, vagy egy katedrálisnál eleve lehetetlenség?

A Makovecz katedrálistól engem is kiráz a hideg. Az ember azért megy templomba, hogy "felemelje a szívét", nem azért, hogy a kárhozattal szembesüljön folyamatosan. Nem kéne még ezen a szinten is elvenni az ember kedvét a vallástól...

Per. Balavány György újságírót is beperelték, azért mert megfogalmazott ezt-azt a közmédiáról, 10 millióra. Nem kis összegek ezek, hahó! Nem zavarna ez sem? Szerinted meg is nyernéd? Nem tudom elképzelni, hogy a sátánistából nyertesként jönnél ki... vagy? ez normális az internet világában?
Ennyire nem akarhatsz híres lenni!?:) Egyébként, ha az ember Makoveczre (szimbolikára) rákeres, egyből feljön ez a blog. Úgyhogy már híres vagy. Akit Makovecz érdekel, ezt a blogot találja, nem sokan foglakoznak rajtad kívül a témával, úgy tűnik. Persze ez is fura.

Bobkó Csaba írta...

Legközelebb "kés" néven írsz? :-) OK, akkor tévedtem. Azt gondolom, ha Makovecz Istent kereste volna, megtalálhatta volna. De ő Mást keresett és erről alig burkoltan beszélt, persze nem a fősodor napisajtóban. A Fideszt egy időben kritizálta, aztán KIEGYEZTEK, erről érdemes lesz még itt írni. AZ arogancia persze hasonló. Miért gondolom, hogy okultkodott? Gyakran beszélt erről, de az épületei is magukért beszélnek, ha valaki csak annyira utánanézett, mint én. (és az még nem sok...)
Gaudiról hasonló a véleményem, mint Makoveczről, linkeltem is oldalt, hogy szabadkőműves volt és sátánista és ezen az alapon támadják elvtársaim a SZENTTÉ AVATÁSÁT (!!!).
Hundertwassert ellenben a pukkasztásával elég jó fejnek tűnik, ő valóban a modernizmus antihumánussága ellen csinált egy jó demonstrációt, persze építész sose volt. Aztán egy kis apróért még tervezett ezt-azt, ha már felkérték. Amúgy az anarchista közege nem kedvencem, de a sivár kockaház megbolondítása a görbületekkel, szinekkel nekem rokonszenves. Salingaros épp erről ír, hogy a modernisták a sterilitás kultuszával primitívnek nyilatkoztatták ki az egészséges, éplelkű ember érzékeire pozitívan ható pl. épjtészeti hatásokat és olyat erőltettek, ami csak egy szerencsétlen pszichopatának tetszik.

Gaudi annyira gazdaságtalan, hogy még most is épül a katedrálisa, száz év után. Viszont eredetibb épjtész volt,. mint Makovecz, aki a legsilányabb dolgokból ollózott. Akkor már Gaudi tényleg eladta a lekét az ördögnek, Makovecz meg csak fantáziált erről...

Semmilyen perköltség nem hiányzik, de a helyzet az, hogy a Makovecz-híveknek egzisztenciális érdeke fűződik hozzá, hogy ők maguk ne csináljanak reklámot a Mesterük sátánizmusának. Most még a tehetetlenségi erőtől áll a Nemzet Vakolója hazafias zseni-arculatának épülete. Ahogy mondod, senkit nem inspirál az életmű arra, hogy dicsérőleg írjon róla, mert egyszerűen nem olyanok az épületek. Ösztönösen mindenkit taszít, csak az agymosás a jólneveltekben ezt elfedi, nem akarják látni, hogy a király meztelen.

Egy per ez ügyben elkerülhetetlenül sajtónyilvánosságot kapna, ami még pervesztésem esetén is elég sok ember tudatába eljuttatná az üzenetemet és ennek tragikus megélhetési hatása lehetne a vezető Makovecz-tanítványokra. És persze a Makovecz imázs, a Zseniális Nagy Magyar Építész imázsa gyorsabban dőlhetne össze, míg most lassan korhadozik és ez sokáig eltarthat. Bár azt hiszem, pl. Makó környékén gyorsul a folyamat... :-)

Bés írta...

A Gaudí szentté avatásról még nem is hallottam, pedig már 2000-ben is írtak róla. Tényleg fura kezdeményezés... Írják is, hogy olyan hangulata van, mintha Oscart kapna:)
Egyszer mindenképpen elmegyek Barcelonába, hogy saját szememmel láthassam a Sagrada Familiát, Park Güellt, stb.


Névtelen írta...

Jó lenne vmi magyar nyelvű forrás, hogy a Steiner féle Waldorf gyerekek milyen (későbbi) problémákkal küszködnek, már ha...

Z

Névtelen írta...

ez zseniális:

„Akkor már Gaudi tényleg eladta a lekét az ördögnek, Makovecz meg csak fantáziált erről...”

igen, azért Gaudi nem lazsált, nagyon elveszett a részletekben... ellentétben a De Stijl-lel és Bauhaus-szal. : )

Z

Bobkó Csaba írta...

Az egy másik téma, bár átfedésben ezzel, hogy a Vatikánt elég rég elfoglalták a sátánisták, és eleve inflálták a szentek értékét a futószalagon történő szentgyártással. Persze ez Wojtyła idején vett igazán lendületet, akinek frankista-kohanita származásáról a Kitalált újkoron írok. Alatta lett igazán nagyipar a szentgyártás és valóban kezd a dolog a celebeknek osztogatott Oscar, vagy a brit királynő általi lovaggáütés stílusához...
Trermészetesen ez a sátánista megszállás alatt álló Vatikán látványosan meghívta kiállítani Makoveczet, miután a magyar prímás letiltotta egyházi melókról, világosan jelezve, hogy nem a prímásnak volt igaza!

Bobkó Csaba írta...

Érdemes keresni, mert rémlik, hogy láttam ilyen panaszokat is. Adhatsz tippet. Jó ötlet lenne felvenni velük (a Waldorf áldozataival) a kapcsolatot, mit szólnak, hogy a Makovecz-csapatnak az volt a fontos, hogy az iskola alaprajzába baglyot rejthessen, ők meg a gyerekeiket küldték oda elvileg tanulni...

Bé írta...

Helló!
Elölről elkezdtem olvasni a Makovecz bejegyzéseket újra, de sehol nem találom azt az angol nyelvű oldalt és linket a Waldorf-áldozatokról... nálad láttam, de most hiába keresem... Engem is érdekel ez is. (a cikket sem tudom, hogy melyikben volt...) bemásolnád ide a linket?
Köszi!

B

Bobkó Csaba írta...

http://www.waldorfcritics.org/

és ez is ilyen:
https://sites.google.com/site/waldorfwatch/our-experience

Biztos van még egy pár.

Bé írta...

Köszönöm, és köszönjük internet!
Szörnyű olvasni ezeknek a szülőknek a csalódottságát. És tényleg, a jóhiszemű ember nem veszi észre, hogy bármi gond lehet a Waldorffal. A kiadványaikból nem derül ki. Ha az ember bejár az ünnepségeikre, azok is szépek. Jópár éve róluk írtam szakdogát is, és fel sem tűnt, hogy gond lehet ezzel a tanítással, azzal hogy az embernek van "asztrálteste" és "éterteste"...
Nekem is ennyi eszem volt.
Waldorf tanárokat, azt hiszem két év alatt "nevelnek ki", felvételi sincs (ha jól tudom). Nem csoda, hogy a gyerekek kb. 3 évvel el vannak maradva a tananyagtól.
Örülök ennek a blognak, mert fontos, hogy gondolkodjunk! Az MNO olvasóinak sem árt, ha odafigyelnek az épületek, azaz a templomépületek! kritikáját megfogalmazó papokra. Erdő Péterre.
Nem árt képben lenni, hogy Rudolf Steiner ezoterikus volt, minden bizonnyal ide sorolható az antropozófia. Makovecz pedig Steiner-követő.
Megáll a józan ész, akárhogy is!
Olvasgassák csak a blogot minél többen!
Az összeseküvés-elméleteket továbbra sem szeretem, de az mindegy. A jobboldaliak szeretik, az MNO olvasói is biztosan fogékonyak rá:))

Névtelen írta...

„Szőlőskert Hotel, Badacsony, 2008”

szintén ezen a területen, szintén ilyen stílusban vmi badacsonyi borászat nemzetközi díjat kapott ezévben.

azt hiszik, hogyha egy kubusra magastetőt, vagy sátortetőt tesznek, akkor azzal adtak egyet a „kritikai regionalizmusnak”, s kötődtek a hagyományokhoz. fenéket!

ha már lejt az a tető, akkor annak eresze is kell, hogy legyen, magyarul tartsa távol a csapadékot a falaktól (józan paraszti ész). ua. fog történi, mint amiről Tom Wolfe is írt (Bauhausból búgatóba), a bauhauslerek házain a lapostető bádogszigetelésésének a rozsdásodása sötétbarna függőleges csíkokat ejtett a házfalon. itt gondolom nem a rozsda fogja színezni a (műkő?) falakat, hanem az eső által hónapról-hónapra, évről-évre lemosott kosz.

másrészt ocsmány még a nyilászárók aránytalan, ritmikátlan elhelyezkedése a homlokzaton.

z

Bobkó Csaba írta...

Igen, de engem itt kiemelten az érdekel, hogy a naív hazafias, okkultizmusban nem járatos hívek olyasmiket képzelnek a "Magyar Organikus Iskola" képviselőiről, amivel azok tevékenysége épp ellentétes.
Természetesen kritikám nem kizárólag Makovecz, vagy a vakoló építészek ellen irányul, hanem része az építészszakma globális elrablása elleni általános kritikának, pl. Salingaros, Krier, Douany, stb. (New Urbanism) AZ okkult téma ennek csak egy része, Salingaros is elkezdte piszkálni, hogy a Bauhaus se ok nélkül, okkult okok nélkül lett ilyen emberellenes, de nem tudom, meri-e továbbvinni, nyaktörő téma a tudományban...

Névtelen írta...

ez a hozzászólásom eredetileg az Ekler cikkhez ment volna. Úgy tudom, Ekler csak egy ideig csinálta mestere stílusát (zsindelyes-szerves), utána elhagyta Makovecz-kört és stílust (de a tisztelete megmaradt Mestere iránt.) Gondolom ezt azért tette, hogy több munkához jusson, pláne Budapesten. Utóbbi évtízednyi munkája között minden erőltetett "kortárs" (=ocsmányság) trend megtalálható: minimalizmus, dekonstruktivizmus, biomorf.

z

Bobkó Csaba írta...

Pártunk és Kormányunk jó pénzt hajít a rossz után, nem is keveset: "8 milliárdot ad a kormány a veszteséges makói termálfürdő fejlesztésére" https://444.hu/2017/12/30/8-milliardot-ad-a-kormany-a-veszteseges-makoi-termalfurdo-fejlesztesere